2017 – endnu et aktivt og godt år i WAWCAS – Nina og Sangeeta

650 nye kvinder startede i programmet og er nu godt på vej til at få et meget forandret liv for dem selv og deres familie.
Vi når stadig vores høje succesrate med 99% tilbagebetaling af lån, alle børn går i skole og et stort fald i alkoholmisbrug og vold i hjemmet – to parametre, der følger hinanden. 

Vi har været nødt til at sige farvel til to meget godt LPL’ere, Chandika og Rajina. De er begge blevet gift – stort tillykke til dem– og de planlægger at rejse ud af landet. Vi har også måttet sige farvel til vores meget gode tekniske assistent, Bikash BL, som har fået et job i Government’s District Livestock Office og til vores projektleder i landbrug, Suman Gajurel, som har fået 18 måneders træning i landbrug i Japan, fordi han er meget kompetent. 

Igennem årene har vi lært, at det er et vilkår i WAWCAS, at gode mennesker bliver nødt til at rejse, fordi deres livssituation ændres. Det rejser altid behovet for at ansætte nye folk, som vi må gå igennem en lang certificeringsproces sammen med. Men vi ser på det på en positiv måde – at de mennesker, der forlader WAWCAS altid bringer den ekspertise, kompetencer og tilgang til udviklingsarbejde, de har oparbejdet sammen med os, med sig til andre dele af deres liv, og at WAWCAS giver mening og bliver givet videre til andre relationer, og det er dejligt. 

Vi har ansat seks nye LPL’ere i år som erstatning for dem, som har forladt os, og for at udvikle organisationen og for at imødekomme målet på 750 nye kvinder næste år, og også en teknisk assistent indenfor landbrug. Vi modtager mange ansøgninger, og det er en lang proces med interviews og skriftlig eksamen, før vi er klar til at vælge de rette personer, som er personer, som vi tror på kan håndtere WAWCAS-processen på en ordentlig måde, og personer, der viser deres styrke i forskellige vanskelige situationer, som de vil møde i deres arbejde. 

WAWCAS’ nye datasystem er lige blevet færdigt. Sirish, programchef, har ledet den noget komplekse og lange proces. Tusind tak til Midas, som er det nepalesiske firma, der har været ansvarlige for at udvikle det fulde system helt fra bunden, og som har lagt en masse tid og support til vores team for at gøre systemet færdigt succesfuldt. Også tak til Christine Thorsen og Jørgen Fogh Hansen fra Danmark, som har støttet udviklingen fra den spæde start og hjulpet os med at holde fokus. Sirish skriver senere i Nyhedsbrevet om datasystemet. Dette er et meget vigtigt skridt for WAWCAS-programmet til dokumentation og vurdering, og det er basis for at lave relevante ændringer i programmet.

Dette efterår inviterede vi fire kvinder og to trænere til Danmark for at dele deres historier og erfaringer med WAWCAS og for at give danskere en chance for at høre deres kvindehistorier fra dem selv. Desværre og meget overraskende, blev kun en træner givet visum. Vi havde lagt en masse kræfter i at få visum til dem alle, men vi måtte give op kun 10 dage før, kvinderne skulle have ankommet. Vi vil bestemt prøve igen.

Sarika, som er en af WAWCAS’ meget erfarne LPL’ere og teamleder i Kathmandu, fik visum, hvilket var dejligt. Senere i dette Nyhedsbrev vil hun fortælle om sit besøg i Danmark. 

WAWCAS Craft er et af de specialiserede områder i WAWCAS. I år, og efter at have ansat Urmila som projektchef for Craft, er dette område virkelig vokset i WAWCAS. Kvinderne laver meget fine produkter, og flere af dem bliver solgt i Danmark. Læs mere og se billederne af produkterne senere, hvor Urmila skriver om WAWCAS Craft. 

Vi besøgte de to nye områder under Ninas besøg i oktober, Gokarna nær Kathmandu og Tahanu nær Lamjung. Det er meget fattige kvinder, der bor der, og der er et stort potentiale for udvikling. LPL’erne (trænerne) gør det virkelig godt, men det kan være hårdt arbejde. De skal gå meget langt for at nå kvinderne. Men det er så skøn en natur, som vi alle nyder. Og som de alle siger: at se hvordan kvinderne vokser og forandrer sig giver så meget energi til at fortsætte arbejdet. 

Vi besøgte også vores meget spændende område Dhamilkuwa, hvor vi har ni WAWCAS-grupper, hvoraf den sidste sluttede i 2015. De er nu samlet i et stort kooperativ og holder fortsat de regelmæssige møder i deres små grupper. Krishna, Økonomichef i WAWCAS Nepal, skriver senere i Nyhedsbrevet om, hvordan hun støtter kvinderne. 

I det kommende år vil 750 nye kvinder, starte i programmet.
Vi ser frem til at lære af datasystemet og få det implementeret i dagligdagen, så vi vil være i stand til at vise resultater og betydningen af programmet baseret på datasystemet.
Vi vil i det kommende år have speciel opmærksomhed på hele teamets forretningsforståelse og – udvikling for at gøre dem endnu stærkere, når de støtter kvinderne til at udvikle deres forretninger og ser på nye forretningsmuligheder.

Landbrug vil også være et fokuspunkt i det kommende år. Vi vil udvikle champignonlandbrug og flere grøntsagslandbrug sammen med gedelandbrug, som vi allerede har. 

Vi ser frem til det nye år.
Mange tak for støtten, som I giver WAWCAS på mange forskellige måder.

Det er det, der gør det muligt at gøre en stor forskel for mange kvinder og deres familier.
Vi ønsker jer alle en fredfyldt jul og et godt Nytår.

Mange varme hilsner og med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår fra Sangeeta og Nina, stifterne af WAWCAS 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *